Inspraak FSW

Algemene Structuur

Aan de faculteit zijn verschillende inspraakorganen verbonden waarin studenten opkomen voor hun belangen en meekijken naar de kwaliteit van het onderwijs. In alle Inspraakorganen zitten zowel studenten als docenten. Hier bespreken we de Inspraakorganen die gaan over de kwaliteit van de aparte bacheloropleidingen aan de Faculteit Sociale Wetenschappen.

 

Om de verschillende lagen binnen de Inspraak overzichtelijk te maken, is hier een visuele weergave te zien. Dit organogram gaat over de Bachelor Inspraak, maar hier is een weergave waarbij de gehele Inspraak visueel wordt weergegeven.

Er zijn bestuurs- en inspraakorganen. Bestuursorganen nemen de uiteindelijke beslissingen zowel op facultair als op opleidingsniveau. De inspraakorganen geven advies, denken mee en hebben in sommige situaties instemmingsrecht.

De eerste laag bestaat uit het Faculteitsbestuur en de Faculteitsraad. Hierover vind je meer informatie op de pagina over de faculteitsbrede Inspraak. Daaronder zie je de tweede laag. De tweede laag bestaat uit de opleidingsoverstijgende organen, waarbij een aantal studenten uit de derde laag samenkomen met onder andere de bachelordirecteuren. Dit zijn de Board of Studies Undergraduate School (BoS UGS) en de OpleidingsCommissie Undergraduate School (OC UGS).

De derde laag bestaat uit de opleiding specifieke Inspraak. Je ziet elke laag die de opleiding vertegenwoordigt, aldus de OpleidingsCommissie kamers en de Management Teams. Elke opleiding is hierin hetzelfde, behalve Onderwijswetenschappen (OWW) en de Academische Lerarenopleiding (ALPO). Zij hebben zowel een Managementteamlid voor OWW als een Coördinatieteamlid voor ALPO. Deze pagina zal gefocust zijn op deze onderste laag.

Binnen je eigen bachelor zijn er twee Inspraakfuncties, namelijk die van managementteamlid en die van opleidingscommissie-lid.

 

Managementteamlid (MT)

Het student-lid van het Managementteam (MT) maakt deel uit van het bestuursorgaan van de bacheloropleiding en heeft invloed op het beleid en de organisatie van de opleiding. In de MT-vergaderingen bespreekt het MT-lid zaken zoals het vakkenaanbod, curriculumherzieningen, studentenwelzijn en mogelijke bezuinigingen, samen met de onderwijsdirecteur, cursuscoördinatoren en beleidsmedewerkers. Als vertegenwoordiger van alle studenten binnen de opleiding is het belangrijk dat het MT-lid goed op de hoogte is van wat er speelt onder medestudenten. Als MT-lid heeft men dan ook veel contact met de studentleden van de OpleidingsCommissie, de studievereniging en bijvoorbeeld ook met het mentoraat/tutoraat.

Twee van de MT-leden nemen namens de andere MT-leden deel aan de Board of Studies vergadering, waar beleidsbeslissingen met het facultaire bestuur besproken worden. Hier is ook docentvertegenwoordiging aanwezig (meer informatie over de BoS UGS vind je op de facultaire Inspraak pagina(link).

Let op: binnen de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) wordt de functie van MT-lid aangeduid als Coördinatieteamlid (CT-lid), maar de inhoud en verantwoordelijkheden van deze functie zijn grotendeels hetzelfde.

Opleidingscommissie-kamer (OC-kamer)

De OC-kamer is het inspraakorgaan binnen de opleiding en controleert het opleidingsbestuur. De OC bestaat uit 2 tot 5 studenten (afhankelijk van de grootte van de opleiding) en een aantal docenten. Het belangrijkste werk van de OC is het bespreken van de kwaliteit van het onderwijs, wat onder andere gebeurt door evaluaties van cursussen. Als lid van de OC verzamelen studenten de meningen van medestudenten, inventariseren ze klachten en geven ze advies over onderwijs gerelateerde zaken.

Als er kwesties zijn die meerdere opleidingen binnen de faculteit aangaan, kunnen deze besproken worden in de OpleidingsCommissie Undergraduate School (OC-UGS). Hierin is elke bacheloropleiding vertegenwoordigt met één student en één docent (meer informatie over de OC UGS vind je op de facultaire Inspraak pagina(link).

 

Andere studenten die zich inzetten voor jouw opleiding

Naast de MT- en OC-functies zijn er nog meer studenten die zich actief inzetten binnen de Inspraak en hun opleiding.

De Contactpersoon Inspraak (CPI) is doorgaans een vertegenwoordiger van het bestuur van de studievereniging van een opleiding, vaak de coördinator onderwijs. Deze persoon is verantwoordelijk voor studie-gerelateerde activiteiten en verzamelt binnen de studievereniging de meningen over cursussen. Hoewel de CPI geen officiële inspraakfunctie heeft, neemt deze persoon wel deel aan de opleidingsvergaderingen van de Inspraak. Zo blijft de CPI op de hoogte van onderwijs- en Inspraak gerelateerde zaken die spelen binnen de opleiding en kan hij of zij de informatie terugkoppelen naar de studievereniging.

Faculteitsraad
Daarnaast zijn er zeven Faculteitsraadleden (FR), waarvan elk lid gekoppeld is aan een specifieke opleiding. Dit betekent dat iedere opleiding een directe contactpersoon binnen de Faculteitsraad heeft, die hen op de hoogte kan houden van zaken die spelen op facultair niveau. Ook kunnen de Opleidingscommissies via deze FR-leden belangrijke punten aan de Faculteitsraad doorgeven en zo de belangen van hun opleiding vertegenwoordigen. Wil je meer weten over de FR? Bekijk dan de pagina over de facultaire Inspraak.

Kijk snel bij jou opleiding wie zich dit jaar voor jou aan het inzetten is!