Wat doen wij?
Heb je ooit een cursus gevolgd die totaal niet goed geregeld was? Of misschien een rooster gehad dat onmogelijk te combineren was? Misschien vind je dat er te weinig studieplekken zijn of dat er meer aandacht moet komen voor mentale gezondheid. Dit zijn allemaal dingen waar studenten dagelijks tegenaan kunnen lopen. Maar wist je dat je hier écht iets aan kunt doen als student? Dat is precies waar de medezeggenschap voor is!
Wat is medezeggenschap eigenlijk?
Medezeggenschap betekent dat jij als student niet alleen college volgt en tentamens maakt, maar ook invloed kunt uitoefenen op hoe de universiteit wordt bestuurd. Universiteiten en hogescholen zijn namelijk wettelijk verplicht om studenten en medewerkers mee te laten praten en beslissen over belangrijke zaken. Dit is vastgelegd in de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW).
In de WHW staat onder andere vastgelegd dat:
- Elke universiteit medezeggenschapsraden moet hebben waarin studenten en medewerkers vertegenwoordigd zijn.
- Studenten en medewerkers adviesrecht hebben over grote besluiten, zoals de verdeling van financiële middelen of veranderingen in het curriculum.
- Opleidingscommissies instemmingsrecht hebben op zaken zoals de inrichting van het onderwijs en de manier waarop vakken worden getoetst.
Met andere woorden: medezeggenschap is geen extraatje, maar een wettelijk recht. Universiteiten mogen niet zomaar alles beslissen zonder de stem van studenten en medewerkers mee te nemen. En dat is precies waar de Inspraak binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen een rol speelt!
De Inspraak: medezeggenschap binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen
Binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen heet de medezeggenschap de Inspraak. Dit betekent dat studenten en medewerkers op verschillende niveaus meepraten en meebeslissen over het onderwijs en beleid. Je kunt Inspraak hebben op bestuurlijk niveau, bijvoorbeeld in de faculteitsraad, waar je meedenkt over de koers van de faculteit. Maar je kunt ook op opleidingsniveau invloed uitoefenen, bijvoorbeeld in een opleidingscommissie, waar je direct betrokken bent bij de kwaliteit van vakken en toetsing. Dit geldt zowel voor bachelor- als masterstudenten.
Door deel te nemen aan de Inspraak help je niet alleen je medestudenten, maar doe je ook waardevolle ervaring op. Je leert onderhandelen, kritisch denken en in teamverband werken. Bovendien krijgen medezeggenschappers voor hun inzet trainingen, tijd en ondersteuning om hun werk goed te kunnen doen. Daarnaast ontvangen ze een financiële vergoeding voor hun werkzaamheden.
Waarom zou jij je mening laten horen?
Misschien denk je: “Maar lost dit echt iets op?” Absoluut! Medezeggenschap heeft al veel bereikt. Denk aan vele adviezen voor verbeteringen van bepaalde cursussen, die doorgevoerd en vindbaar zijn in de cursushandleidingen onder ‘doorgevoerde veranderingen’. De zichtbaarheid van informatievoorzieningen worden al langere tijd onder de loep genomen, waardoor het bereiken van de juiste personen voor studentenwelzijn steeds makkelijker en toegankelijker moet worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de gratis menstruatie producenten die nu te vinden zijn in de meest gebruikte toiletten van Langeveld en Sjoerd Groenman gebouw. Dit heeft de Faculteitsraad geregeld!
Wil jij ook invloed hebben op hoe jouw studie en faculteit worden ingericht? Of gewoon weten wat er speelt? Check dan de rest van onze website en ontdek hoe jij je stem kunt laten horen!