Algemene Structuur
Aan de faculteit zijn verschillende inspraakorganen verbonden waarin studenten opkomen voor hun belangen en meekijken naar de kwaliteit van het onderwijs. In alle Inspraakorganen zitten zowel studenten als docenten. Hier bespreken we de facultaire Inspraakorganen.
Zoals je in het organogram hieronder kan zien, zijn er drie lagen binnen de Inspraak. De bovenste twee lagen houden zich bezig met de facultaire Inspraak.

De bovenste laag bestaat uit het faculteitsbestuur en de faculteitsraad.
Het faculteitsbestuur is het bestuursorgaan; zij maken de uiteindelijke beslissingen over wat er gebeurt binnen de faculteit. In dit bestuur zit 1 student, namelijk de assessor.
De faculteitsraad is het Inspraakorgaan; zij controleren de beslissingen van het faculteitsbestuur en geven advies. De faculteitsraad bestaat uit 7 studenten die elk jaar opnieuw gekozen worden door de alle studenten van de faculteit. Zij vertegenwoordigen zo het studentperspectief op facultair niveau. Merk jij dat er iets fout gaat of ben je benieuwd hoe iets geregeld is voor de hele faculteit (dus voor alle opleidingen)? Vraag het vooral aan de huidige faculteitsraad!
De tweede facultaire laag is de laag van de Board of Studies Undergraduate en Graduate School (BoS UGS & GS) en de Opleidingscommissie Undergraduate School en Educational Committee AcMa en ReMa (OC UGS en EC AcMa en ReMa).
De Board of Studies Undergraduate en Graduate School, afgekort BoS UGS & GS, is het bestuursorgaan. Ook zijn zij er om beslissingen te maken op facultair niveau, specifiek over onderwijs- en organisatie gerelateerde zaken; denk hierbij aan roostering of ChatGPT. Dit doen zij tijdens een vergadering die eens per maand plaatsvindt, waarbij 2, 2 masterstudenten, de assessor, de vicedecanen, facultaire beleidsmedewerkers en de bachelor- en masterdirecteuren aanwezig zijn. Deze studentvertegenwoordigers zijn student-lid van het managementteam van hun eigen opleiding (meer hierover op de opleidings-specifieke inspraakpagina). Door middel van een voorvergadering kunnen alle studentleden van de opleidingen zich uitspreken over de onderwijs gerelateerde zaken en wat dit voor hun opleiding zou betekenen.
De Opleidingscommissie Undergraduate School afgekort ook wel OC UGS, is het inspraakorgaan. Zij zijn er om de beslissingen van de Board of Studies Undergraduate School te controleren en om hen advies te geven. Terwijl in de Board of Studies veel nadruk wordt gelegd op de organisatie van facultair onderwijs, wordt er in de Opleidingscommissie Undergraduate school meer nadruk gelegd op de kwaliteit van het onderwijs; denk hierbij aan de cursusevaluaties en de werkdruk onder studenten en docenten. Ook voor de opleidingscommissie Undergraduate School is er een voorvergadering waar alle studentleden van de Opleidingscommissie Undergraduate School van gedachten kunnen wisselen over de kwaliteit gerelateerde zaken en wat dit betekent voor hun studie. In tegenstelling tot bij de Board of Studies Undergraduate en Graduate School, zijn bij de Opleidingscommissie Undergraduate School alle studentvertegenwoordigers aanwezig om hun eigen studie te representeren.
Educational Committee, afgekort EC. Er is een EC voor de eenjarige, academische masters, de EC AcMa, en voor de tweejarige research master, de EC ReMa. In de EC AcMa nemen 6 studenten en docenten plaats, in de EC ReMa nemen 7 studenten en docenten plaats. Dit is, net zoals de BoS UGS & GS en de OC UGS, een opleidingsoverstijgend overleg. De EC geeft advies op de BoS, en heeft daarnaast ook instemmingsrecht.
Medezeggenschapscoördinatoren
Tenslotte zijn er ook nog de Medezeggenschapscoördinatoren (MeCo’s). Zij staan niet in het organogram, omdat ze technisch gezien geen lid zijn van de inspraak. Wel organiseren zij van alles voor de inspraak zoals de vergaderingen voor elke opleiding en de voorvergaderingen voor de facultaire vergaderingen. Daarnaast zijn zij bezig met het werven en trainen van de Insprakers en het promoten van de inspraak. Zij zijn er dus vooral ter ondersteuning van de Insprakers en bemoeien zich minder met de inhoudelijke zaken.